Achternaam wijzigen

Doe onze gratis check

Z

1. Gratis check

Weet direct of u uw naam kunt wijzigen. Geen kosten!

b

2. Uitslag check

U weet direct of u uw achternaam kunt wijzigen

Z

3. Maak uw aanvraag compleet

Via onze tool maakt u digitaal uw dossier aan. Dit kunt u samen met het formulier indienen bij Dienst Justis

Volg alle stappen en wijzig uw achternaam

Achternaam wijzigen? Dat kunt u zelf!

Kies hier welke reden uw achternaamswijziging heeft. U wordt dan doorgeleid naar het toepasselijke document. Na uw betaling ontvangt u een Word-bestand dat u kunt indienen bij Dienst Justis.

 

 

 

R
Opgesteld door juristen
R
Doe de gratis check
R
Voorkom hoge juridische kosten

 

Voorwaarden achternaamswijziging

Achternaamswijziging B8
Komt uw achternaam vaak voor en heeft u daardoor moeite om u van anderen te onderscheiden? Bijvoorbeeld omdat u ‘De Vries’ heet, schilder bent en veel andere schilders ook De Vries heten? Dan kunt u een aanvraag indienen.

Beschrijving
Voor de naamswijziging vanwege een onwelvoeglijke of bespottelijke achternaam gelden de volgende voorwaarden:

Uw naam komt vaak voor, zoals de namen ‘De Jong’, ‘Jansen’, ‘Bakker’ of ‘De Vries’. Of in uw geval sprake is van een veelvoorkomende achternaam, beoordeelt de minister van Veiligheid en Justitie
Uw nieuwe achternaam moet zoveel mogelijk lijken op uw huidige achternaam. Lukt dat niet door bijvoorbeeld een paar le ers te veranderen, dan kunt u kiezen voor de naam van uw andere ouder. Als dat niet kan, dan kunt u een volledig nieuwe Nederlands klinkende achternaam kiezen. Deze achternaam mag nog niet in Nederland voorkomen.
In de brief zijn alle voorwaarden voor het wijzigen van de naam opgenomen. Verwijder daarom geen delen van de brief, behalve de gedeelten die optioneel zijn en niet op u van toepassing zijn.