Achternaamswijziging B6 Nederlanderschap

Achternaam wijzigen die niet Nederlands klinkt? Dat kunt u zelf!

 

R
Opgesteld door juristen
R
Doe de gratis check
R
Voorkom hoge juridische kosten

Achternaamswijziging B6 Nederlanderschap

Achternaam wijzigen die niet Nederlands klinkt? Dat kunt u zelf!

 

R
Opgesteld door juristen
R
Doe de gratis check
R
Voorkom hoge juridische kosten

Voorwaarden achternaamswijziging niet Nederlands klinkende achternaam

Achternaamswijziging B6

Met het verkrijgen van het Nederlander- schap kan iemand verzoeken zijn of haar naam te wijzigen. Dit kan indien dit voor de inburgering van belang is. Daarvan is sprake als de naam moeilijk uit te spreken is. Een voorbeeld is de achternaam ‘Grzska’. Ook een onwelvoeglijke (niet passend of onfatsoenlijk) of bespottelijke naam kan iemand in zijn inburgering belemmeren.

Bent u minder dan 5 jaar geleden genaturaliseerd, heeft u uw naam toen niet laten wijzigen en wilt u dit alsnog omdat dit voor uw inburgering van belang is? Dan kunt u een aanvraag indienen.

Toelichting bij verzoek

In de bijgeleverde brief zijn alle voorwaarden voor het wijzigen van de naam opgenomen. Verwijder daarom geen delen van de brief, behalve de gedeelten die optioneel zijn en niet op u van toepassing zijn.

Mocht u er niet uitkomen met deze standaardbrief? Bel ons op 088 – 374 79 02 en wij maken een document voor u op maat tegen een vast voordelig tarief.

Voorwaarden achternaamswijziging B6

Dienst Justis beoordeelt of de uw achternaam gewijzigd kan worden. Zij toetsen in ieder geval de volgende voorwaarden:

  • U heeft minder dan 5 jaar geleden het Nederlanderschap verkregen
  • Er dient sprake te zijn van één van de volgende gevallen:

– U heeft een samengestelde geslachts- naam. Een van beide delen van de naam kan de nieuwe geslachtsnaam worden, ongeacht of het betreffende gedeelte van de vader of de moeder is;
– U heeft door of in verband met uw huwelijk de geslachtsnaam van uw echtgenoot verkregen. De naam kan in dat geval worden gewijzigd in uw meisjesnaam;
– U heeft een verbogen geslachtsnaam. De geslachtsnaam kan in dat geval worden gewijzigd in de niet-verbogen naam (bijvoorbeeld wijziging van ‘Bonova’ in ‘Bonov’);
– Uw geslachtsnaam is moeilijk uitspreekbaar. Zo kan bijvoorbeeld ‘Brzinski’ worden gewijzigd in ‘Barzinski’;

 

Uw nieuwe achternaam moet zoveel mogelijk lijken op uw huidige achternaam. Lukt dat niet door bijvoorbeeld een paar letters te veranderen, dan kunt u kiezen voor de naam van uw andere ouder. Als dat niet kan, dan kunt u een volledig nieuwe Nederlands klinkende achternaam kiezen. Deze achternaam mag nog niet in Nederland voorkomen.

Let op! Het verzoek aan Dienst Justis kunt u doen met een van onze toelichtingen. Uiteraard stuurt u ook een kopie van uw paspoort of identiteitsbewijs mee, een recent afgegeven afschrift(en) van uw geboorteakte en het bewijs van naturalisatie.

In de brief zijn alle voorwaarden voor het wijzigen van de naam opgenomen. Verwijder daarom geen delen van de brief, behalve de gedeelten die optioneel zijn en niet op u van toepassing zijn.

 

Z

1. Gratis check

Weet direct of u uw naam kunt wijzigen. Geen kosten!

b

2. Uitslag check

U weet direct of u uw achternaam kunt wijzigen

Z

3. Maak uw aanvraag compleet

Via onze tool maakt u digitaal uw dossier aan. Dit kunt u samen met het formulier indienen bij Dienst Justis

Achternaam wijzigen?

Dat kunt u gemakkelijk en snel zelf doen via CBVN!

 

R
Opgesteld door juristen
R
Doe de gratis check
R
Voorkom hoge juridische kosten